dimarts, 3 de juliol del 2012

El bosó de Higgs

Hi ha moltes probabilitats que demà el Centre Europeu de Recerca Nuclear, CERN, anunciï el descobriment del bosó de Higgs.

Explicar què és el bosó de Higgs és una mica complicat. És un concepte que entra dins de la Física de Partícules, camp que penso només és superat per la Cosmologia en quant a esoterisme.

Podríem dir que el bosó de Higgs és la peça que falta per a poder completar l'anomenat Model Estàndard de la Física de Partícules. Permet explicar certes asimetries existents entre forces fonamentals i respondre la intrigant pregunta de per què les partícules elementals, i amb elles tota la matèria, tenen massa. També contribuiria a explicar el misteriós fenomen de la inflació que s'hauria produït immediatament després del "Big Bang".

Bàsicament el mecanisme de Higgs, és que tot l'espai estaria ple d'una mena de "camp", associat amb els bosons del mateix nom, que oposaria resistència al moviment al seu través, generant d'aquesta manera la massa.

Tot l'espai ple? Al segle XIX es creia que tot l'espai estava ple de l'anomenat èter que era el suposat suport que permetia existir la radiació electromagnètica. Això fins que un tal Einstein el va fer innecessari amb la seva teoria de la Relativitat. Hi haurà un geni que d'aquí uns quants anys es carregui la teoria del Higgs, sobretot després de la milionada que s'hi ha gastat el CERN?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada